Hoe RAM installeren en uitbreiden?

Let op voor ESD!!!!!

ESD staat voor Electrostatic discharge Voor een goede gang van zaken moet je statisch ontladen zijn vooraleer je je computer begint open te schroeven. Hiervoor gebruik je best een ESD bandje (zie foto). Dit bandje hang je rond je pols en het uiteinde kan je gewoon aan de bekisting van je desktop pc hangen. Ook mag je niet gelijk welk schroevendraaier gebruiken. Je gebruikt best een niet- gemagnetiseerde schroevendraaier. gekenmerkte door de zwart-gele kleur van ESD veilig.
Geheugen installeren Voer de volgende stappen uit om geheugen in een HP of Compaq desktopcomputer te installeren:

OPMERKING:Belangrijk! U ziet mogelijk dat uw HP of Compaq computer een fysieke installatie van 4 GB geheugen of meer kan ondersteunen. Deze maximale hoeveelheid geheugen kan echter verder worden beperkt door het feit dat het besturingssysteem niet het volledige fysieke geheugen kan aanspreken. 32-bits besturingssystemen, zoals 32-bits versies van Windows 7, Vista en XP, kunnen ongeveer 3,2 GB aanspreken. Deze beperking geldt voor alle 32-bits hardware en 32-bits besturingssystemen en is niet beperkt tot HP en Compaq computersystemen of Microsoft besturingssystemen.

Voorbeeld

WAARSCHUWING:De randen van de metalen panelen zijn scherp en kunnen snijwonden veroorzaken. Zorg dat u uw huid niet langs een metalen rand in de binnenkant van de computer schuurt.

OPMERKING:Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading. Teneinde het risico op elektrostatische ontlading te beperken, kunt u het beste in een ruimte zonder vloerbedekking werken. Gebruik bovendien een antistatisch oppervlak (bijvoorbeeld een geleidende schuimmat) en draag een antistatische polsband die is verbonden met een geaard oppervlak.

OPMERKING: Als u modelspecifieke afbeeldingen en instructies voor het openen van de pc nodig hebt, zoek dan een ondersteuningsartikel dat specifiek betrekking heeft op uw computer. Voer in het zoekveld (of het veld Vraag of zoektermen) bovenaan deze pagina het modelnummer van uw computer in, een spatie en de woorden “behuizing openen”.

Stap 1: Open het toegangspaneel
Voer de volgende stappen uit om de behuizing te openen:

 1. Schakel de computer uit en ontkoppel alle kabels, behalve het netsnoer, en noteer waar elke kabel hoort.
 2. Ontkoppel het netsnoer en druk op de Aan-uitknop.
 3. Verplaats de computer indien mogelijk naar een leeg, vlak en stabiel werkoppervlak op een vloer zonder tapijt.
 4. Verwijder de schroeven uit het paneel.
 1. Figuur 4: Locatie van schroeven (uw model ziet er mogelijk anders uit)
 2. Schuif het paneel weg zodat u de binnenkant van de computer kunt zien.
 3. Figuur 5: Het paneel verwijderen (uw model ziet er mogelijk anders uit)
 4. Als het moeilijk is om de behuizing te openen, zoek dan een ondersteuningsartikel dat specifiek van toepassing is op uw computer. Voer in het zoekveld (of het veld Vraag of zoektermen) bovenaan deze pagina het modelnummer van uw computer, een spatie en de woorden “behuizing openen”.

Stap 2: Bepaal of geheugen moet worden verwijderd Voer de volgende stappen uit om de locatie van de geheugensockets te bepalen:

    1. Kijk in de computer en zoek de locatie van de geheugenmodules op het moederbord. Geheugenmodules zijn lange smalle kaarten die rechtop op het moederbord staan, zodat de hoek tussen het moederbord en de geheugenmodules 90 graden is.
    2. OPMERKING: Op veel Slimline computers moet u mogelijk tijdelijk de behuizingventilator verwijderen en/of het cd/dvd-station openen om de geheugensleuven te bekijken.
    3. Figuur 6: Gebruikelijke plaats voor het geheugen (uw computer ziet er mogelijk anders uit)
    4. Voer, afhankelijk van de configuratie van de socket, een van de volgende handelingen uit.
     • Als een van de geheugensockets in de computer vrij is, kunt u verdergaan naar Stap 4 om een extra geheugenmodule toe te voegen in de vrije socket.

     • Als er geen geheugensockets vrij zijn, gaat u verder met Stap 3 om een geheugenmodule of een zogeheten continuity-module te verwijderen. U dient eerst een module te verwijderen voordat u een nieuwe module kunt toevoegen. Houd tevens rekening met de hoeveelheid geheugen die wordt verwijderd wanneer u extra geheugenmodules gaat kopen.

Stap 3: Verwijder een geheugen- of continuity-module

      Continuity-modules bevatten geen geheugen, maar vullen een lege sleuf op, zodat het geheugencircuit wordt gesloten. Voer de volgende stappen uit als u een geheugen- of continuity-module wilt verwijderen:

     1. Trek de bevestigingen waarmee de geheugenmodules zijn bevestigd naar buiten en druk deze vervolgens naar beneden. De geheugenmodule komt vervolgens iets naar boven in de socket.
     2. Figuur 7: De bevestigingen van de geheugenmodule openen
     3. Trek de geheugen- of continuity-module (voor RIMM’s) uit de sleuf en plaats die vervolgens in een antistatische verpakking.

Stap 4: Voer een geheugenmodule toe

     Voer de volgende stappen uit als u een geheugenmodule in een lege geheugensocket wilt plaatsen: Voorbeeld

     1. Als u gebruik maakt van RIMM’s, moet u rekening houden met het volgende wanneer u modules koopt en installeert:
      • De geheugenconfiguratie van kanaal A (de eerste twee sockets) moet gelijk zijn aan die van kanaal B (het tweede paar sockets).

      • Eventuele vrije sockets dienen te worden opgevuld met behulp van continuity RIMM’s.

      • Als u een continuity RIMM gebruikt, dient deze in de tweede socket te worden geïnstalleerd.

     2. Lijn de geheugenmodule zo uit met de socket dat de inkepingen op de onderste rand overeenstemmen met de opstaande markeringen in de socket.
     3. Figuur 8: De installatie van een geheugenmodule
     4. 1 – DIMM (inkepingen verder uit elkaar)
     5. 2 – RIMM (inkepingen dicht bij elkaar)
     6. Duw de geheugenmodule vervolgens aan de bovenkant recht naar beneden totdat de module in de socket is geplaatst. De bevestigingsclips aan beide uiteinden van de socket worden automatisch vergrendeld, zodra de geheugenmodule correct is geplaatst.

Stap 5: Plaats de behuizing terug

    Voer de volgende stappen uit om de behuizing terug te plaatsen: Voorbeeld

    1. Schuif de beweegbare compartimenten en secties terug in de oorspronkelijke posities en maak ze vast met schroeven.
    2. Plaats het paneel of de behuizing in de respectievelijke sleuven aan de zijkanten van de computerbehuizing.
    3. Schuif het paneel of de behuizing op zijn plaats en plaats de schroeven.
    4. Figuur 9: Het paneel terugplaatsen (uw model ziet er mogelijk anders uit)
    5. Sluit de kabels weer aan. Sluit ten slotte het netsnoer aan.
    6. Schakel de computer in.
    7. Als de computer niet opstart of als u een geluidssignaal hoort, raadpleegt u de volgende sectie om het probleem op te lossen.
    8. Als de computer start, controleer dan of het nieuwe geheugen in het BIOS wordt weergegeven.
    9. Schakel de computer uit.
    10. Zet de computer aan en druk meteen herhaaldelijk op F1 of F10 op het toetsenbord totdat het BIOS setup-scherm verschijnt (voor sommige pc’s moet u een andere toets gebruiken, zoals Esc of F3).
    11. Controleer of het geheugen in het Main-tabblad wordt weergegeven.
    12. Figuur 10: Voorbeeld van geheugeninformatie in het BIOS
    13. U kunt de informatie van de Memory Bank tevens gebruiken om vast te stellen of een bepaalde geheugensleuf (Memory Bank) leeg is.

Wat moet u doen als er problemen optreden na het installeren van geheugen Voer de volgende stappen uit als u de computer niet kunt starten of als er geheugenfouten (inclusief geluidssignalen) worden weergegeven wanneer u de computer voor de eerste keer start nadat u geheugen hebt toegevoegd:

    • Plaats de nieuwe geheugenmodule door de stappen in de sectie Geheugen installeren uit te voeren.

    • Verwijder de nieuwe geheugenmodule en reinig de desbetreffende geheugensocket. Gebruik hiervoor een spuitbus met gecomprimeerde lucht, die wordt toegevoerd via een lange dun verlengstuk en gebruik ook een veiligheidsbril.

    • Controleer andere kabelverbindingen binnenin de computer. Sluit ontkoppelde of los zittende kabels opnieuw aan.

    • Verwijder de nieuwe geheugenmodule en probeer de pc opnieuw op te starten. Als de computer start, controleert u of u het correcte geheugentype en compatibele geheugenomvang hebt aangeschaft (zie Geheugeninformatie voor uw computermodel vinden en Verifiëren hoeveel geheugen kan worden toegevoegd). U kunt de nieuwe geheugenmodule verwijderen en vergelijken met de oorspronkelijke geheugenmodule van de computer.

    • Zorg er indien mogelijk voor dat alle DIMM’s in uw configuratie van dezelfde fabrikant zijn en hetzelfde modelnummer hebben.

Geheugenupgrades voor Windows 7-edities Windows 7 heeft een minimale geheugenvereiste van 1 gigabyte (GB) RAM (32-bits) of 2 GB RAM (64-bits). De maximale hoeveelheid geheugen is afhankelijk van de gebruikte versie:

Editie van Windows 7 Maximaal geheugen
Starter (32-bits of 64-bits) 2 GB
Alle 32-bits versies van Windows 7 (met uitzondering van Starter) 4 GB (ongeveer 3,3 GB beschikbaar voor gebruik)
Home Basic 64-bits 8 GB
Home Premium 64-bits 16 GB
Enterprise 64-bits 192 GB
Business 64-bits 192 GB
Ultimate 64-bits 192 GB
   Geheugenupgrades voor Windows Vista-edities Er zijn verschillende edities van Windows Vista. Alle versies van Vista vereisen minimaal 512 MB geheugen (1 GB om bepaalde premium-functies zoals Aero graphics te kunnen gebruiken). De maximale hoeveelheid geheugen is afhankelijk van de gebruikte versie:
Editie van Windows Vista Maximaal aanspreekbaar geheugen
Starter (32-bits) 1 GB
Alle 32-bits versies van Windows Vista 4 GB (ongeveer 3,3 GB beschikbaar voor gebruik)
Home Basic 64-bits 8 GB
Home Premium 64-bits 16 GB
Business 64-bits 128 GB
Ultimate 64-bits 128 GB
   Geheugenupgrades voor Windows XP Van Windows XP is er een 32-bits en 64-bits-versie. De maximale hoeveelheid geheugen is afhankelijk van de gebruikte versie:
Versie van Windows XP Maximaal aanspreekbaar geheugen
32‑bits 4 GB (ongeveer 3,3 GB beschikbaar voor gebruik)
64-bit 128 GB

Hoe ram geheugen uitbreiden voor macbook ?

   Standaard zat er in mijn MacBook Pro 13-inch 2GB ram geheugen, maar na langdurig gebruik werd de macbook pro steeds tragen. Daarom heb ik er aan gedacht om mijn ram geheugen upgraden naar 4GB. Voor de mensen die nu een MacBook Pro kopen, hebben standaard 4GB ram geheugen, maar kunnen dit uitbreiden naar 8GB. Hieronder vind je een stappenplan hoe je juist je Ram geheugen uitbreid. Bij de MacBook Pro 15-inch en 17-inch worden dezelfde stappen utigevoerd. Stap 1: Bestelt de geheugen modules in de Online Apple Store of koop het in een Apple Premium Reseller. Zorg dat je de juist modules koopt! Stap 2: Wacht tot het pakket geleverd, als je via de Online Apple Store heb gekocht. Dit kan tot 2 à 3 dagen of misschien langer duren

   Stap 3: Zet je MacBook Pro uit, koppel de lichtnetadapter, en andere kabels los

   Stap 4: draai de MacBook Pro om en leg het eventueel op een handdoek om schade te voorkomen. Verwijderd daarna de tien schroeven, let op de positie van de schroeven. Want zoals je op de onderstaande foto kan zien zijn niet alle schroeven even lang. Bewaar de schroeven op een veilig plek.

   Stap 5: Verwijder nu rustig de onderzijde van de behuizing. Je legt nu gevoelige interne onderdelen bloot, raak bij het verwijderen en toevoegen van de ram modules geen anderen onderdelen.

   Stap 6: Raak één van de metalen onderdelen, om zo eventuele statische elektriciteit te ontladen.

   Stap 7: Druk de ontgrendelingen van de geheugenmodule naar buiten, zodat de module omhoog komt. Doe dit voor de bovenste en de onderste.

   Stap 8: Houd de geheugenmodule bij de uitsparingen vast en haal het voorzichtig uit de sluif.
   Stap 9: Herhaal deze stap maar nu bij de onderste module.
   Stap 10: Plaats nu de nieuwe geheugen module in de sluif, begin bij het onderste.
   Stap 11: Kantel de kaart voorzichtig en duw het geheugen in de sluif.
   Stap 12: Druk de geheugenmodule met twee vingers tegelijk de sluif in, als de module op de juist wijze installeert hoort je een klik.
   Stap 13: Herhaal stap 10 tot 12, maar nu bij de bovenste module.

   Stap 14: Als het goed is gegaan zijn de twee geheugen modules geïnstalleerd, en kunnen we verder naar de volgende stap.
   Stap 15: Plaats de onderkant netjes terug op de behuizing. Plaats de tien schroeven terug, zorg ervoor dat de lange en de korte schroeven op de juist plaats bevinden.

   Stap 16: Zet je MacBook Pro terug aan, als je klaar bent met de onderkant vast te zetten.
   Stap 17: Als laatste stap ga je na of alles goed geïnstalleerd is, dit doe je op de volgende manier. Kiest in je menubalk ‘Apple’ () > ‘Over deze Mac’. Opmerking: Als je MacBook Pro het geheugen niet herkent of niet juist opstart, controleert u of het geïnstalleerde geheugen compatibel is met je MacBook Pro en of het geheugen op de juiste manier is geïnstalleerd.

Geheugen verwijderen of installeren bij een iMac

  Waarschuwing: de interne onderdelen van uw iMac-computer kunnen warm zijn. Als u uw iMac-computer pas hebt gebruikt, wacht u tien minuten na het uitschakelen van de computer om de interne componenten te laten afkoelen. Als u geheugen in de onderste sleuf wilt installeren, volgt u deze instructies:

  1. Zet de computer uit met Zet uit in het menu Apple ().
  2. Koppel alle kabels en het netsnoer van de computer los.
  3. Leg een zachte, schone doek op de tafel of het oppervlak om krassen op het LCD-scherm te voorkomen.
  4. Houd de zijkanten van de computer vast en leg de computer langzaam met het scherm naar onderen.
  5. Verwijder met een kruiskopschroevendraaier het RAM-toegangsklepje aan de onderkant van de computer
  6. Verwijder het toegangsklepje en leg het opzij.
  7. Maak het lipje in de geheugenholte los. Als u een geheugenmodule vervangt, maakt u het lipje los en trekt u eraan om de geïnstalleerde geheugenmodule vrij te geven
  8. Plaats de nieuwe of vervangende SO-DIMM in de juiste richting in de lege sleuf, zoals hieronder afgebeeld.
  9. Als u deze hebt geplaatst, duwt u de DIMM vast in de sleuf. U hoort een zacht klikgeluid als u het geheugen juist installeert
  10. Druk de lipjes boven de geheugen-DIMM’s vast en plaats het geheugentoegangsklepje terug.
  11. Zet de computer weer rechtop, sluit het netsnoer en alle andere kabels opnieuw aan op de computer en start de computer op.
Advertenties

Geplaatst op 9 december 2011, in Hardware. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: