Installeren van HD SATA als uitbereiding van huidige HD.

Voordat je een harde schijf gaat kopen moet je eerst weten wat voor harde schijven je moederbord ondersteund. Als je het merk en type van je moederbord weet kun je dit in de meeste gevallen op de website van de fabrikant vinden. Je kunt dit ook vinden door de systeemkast open te maken en te kijken wat voor aansluitingen er op het moederbord zit. Als het mogelijk is neem je best een SATA HD. De voordelen van een SATA HD zijn:

 • Aansluiting gebeurt met kleinere kabels, daardoor is koeling beter.
 • Ze zijn eleganter.
 • een beter error correctie systeem, beter overdrachtsnelheid
 • De kabels kunnen bovendien niet omgekeerd worden aangesloten.
 • Geen gedeelde bus.

Een nieuwe interne harde schijf toevoegen.

 1. Schakel de computer uit, haal de stekker uit het stopcontact en verwijder de kap van de computer. Als het een laptop betreft, moet u de documentatie van de fabrikant raadplegen om te kijken of er een paneel is dat u kunt verwijderen om bij de harde schijf te kunnen komen.
 2. Plaats de nieuwe harde schijf in een leeg vasteschijfcompartiment in de computer. Mogelijk hebt u een kleine schroevendraaier nodig om de schijf in de computer te monteren. Bij verschillende computers worden verschillende methoden gebruikt voor het bevestigen van harde schijven. Ze zijn vaak op rails gemonteerd, zodat ze in en uit de computer kunnen worden geschoven.
 3. Sluit één kabel van de voeding van de computer aan op de voedingsaansluiting achteraan op de harde schijf.
 4. Afhankelijk van het type harde schijf, sluit u de IDE- of SATA-kabel aan de achterzijde van de schijf aan op de IDE- of SATA-aansluiting op de systeemkaart van de computer. IDE-kabels zijn breed en plat en hebben een grote aansluiting, terwijl SATA-kabels dun zijn en een smalle aansluiting hebben. Raadpleeg de informatie die u bij de harde schijf hebt ontvangen voor meer informatie.

Harde schijf installeren, initialiseren, partitioneren en formateren

Nadat de harde schijf is ingebouwd en u de computer aanzet, zult u zien dat de nieuwe harde schijf automatisch herkend wordt. Maar om de harde schijf daadwerkelijk te kunnen gebruiken zullen we de harde schijf eerst geschikt moeten maken voor gebruik in Windows. Daarvoor zult u de harde schijf moeten voorzien van één of meerdere partities en de gemaakte partities vervolgens moeten formatteren.

 • Om de harde schijf te voorzien van één of meerdere partities en deze te formatteren. In Windows XP via Start, Configuratiescherm, Prestaties en onderhoud, Systeembeheer naar Computerbeheer. In het venster Computerbeheer, kiest u voor de optie Schijfbeheer.
 • In Windows 7 navigeert u naar Schijfbeheer via Start, Configuratiescherm, Systeem en beveiliging. Vervolgens klikt u onder Systeembeheer op de optie ‘Partities op harde schijf maken en formatteren’.

In het nu geopende venster Schijfbeheer krijgt u een overzicht te zien van de harde schijven die zich in uw computer bevinden. Daar zult u ook uw nieuwe harde schijf terugvinden. Waarschijnlijk zal onder de nieuwe harde schijf staan, dat deze nog niet geïnitialiseerd is.

 • Klik met rechter muisknop in het grijze vak waar de melding staat en kies de optie Schijf initialiseren.

Na het initialiseren zal de melding veranderen in: Geïnitialiseerd en Online. Klik nu in het grote witte vlak op de rechter muisknop en kies de optie Nieuwe partitie. De wizard Nieuwe partitie zal nu worden geactiveerd. Kies het soort partitie dat u wilt maken. Wanneer u voor een uitgebreide partitie hebt gekozen, zult u de wizard nogmaals moeten starten om één of meerdere logische stations aan te maken. Voor elk logisch station of nieuwe partitie wordt standaard de eerst volgende vrije schijfletter geselecteerd. Tijdens het aanmaken van de partitie kunt u dit naar wens veranderen in een andere stationsletter. Zodra de harde schijf voorzien is van de gewenste partities, kunnen de partities één voor één geformatteerd worden. Ook het formatteren geschiedt doormiddel van rechtsklikken in het grote witte vlak dat schijfbeheer aangeeft voor de nieuwe harde schijf. Na het formatteren en opnieuw opstarten van de computer is de harde schijf klaar voor gebruik en is de klus, een harde schijf inbouwen en installeren, afgerond.

Advertenties

Geplaatst op 8 december 2011, in Hardware. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: