Verschil tussen sluimerstand (stand by) en slaapstand (hybernate)

Standby

Windows zet uw computer als standaard in de standby wanneer u op de aan/uit-knop op uw computer drukt. Dit geldt zowel voor de fysieke aan/uitknop als voor de software-aan/uitknop, die u vindt door op start te klikken. U kunt ook op Start en de pijl knop klikken voor een lijst met aanvullende opties. De standby bewaart automatisch uw geopende documenten en programma’s in het geheugen en sluit alle niet-essentiële functies af.

Het grote voordeel van standby is dat het slechts enkele seconden duurt om uw computer te hervatten op het punt dat u bent gestopt en slechts evenveel elektriciteit gebruikt als een nachtlampje. Het nadeel is dat de voeding naar uw geheugen (RAM) behoudt. Bijgevolg is er geen opslag van de geheugeninhoud naar een bestand, en dit betekent dat het geheugen niet opnieuw geladen wordt, waardoor het sneller is. Als er zich in deze status echter om één of andere reden een stroomonderbreking voordoet, gaat al uw niet-opgeslagen geheugeninhoud verloren.

Slaapstand

Deze sluimerstand is een diepere “slaaptoestand” dan de standby en biedt dus grotere energiebesparingen, maar dit gaat ten koste van een enigszins langere opstarttijd. Het is ook veiliger omdat de sluimerstand – in tegenstelling tot de standby – niet alleen de voeding naar randapparatuur (monitor, enz.) en harde schijven afsluit, maar ook de stroom naar de chips van het RAM-geheugen afsluit. De sluimerstand bewaart (schrijft) alle gegevens in het geheugen naar een referentiebestand op uw harde schijf voordat het de stroom onderbreekt. Het keert vervolgens terug naar dit bestand (leest het) en laadt de gegevens opnieuw in het geheugen wanneer de computer uit de sluimerstand komt. Zodoende herstelt de sluimerstand de computer op het punt waarop u was gestopt. Het opslaan van geheugengegevens verklaart waarom het enigszins langer duurt om terug te keren (te ontwaken) uit de sluimerstand dan uit de standby.

Advertenties

Geplaatst op 1 december 2011, in Antwoorden, Software. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: